Follow Sony Romania

Artista britanică Alys Tomlinson primește distincția „Fotograful Anului” în cadrul Sony World Photography Awards 2018

Comunicat de presă   •   Apr 20, 2018 10:56 EEST

AlysTomlinson_UnitedKingdom_Professional_Discovery_2018 2

20 aprilie: World Photography Organisation a anunțat numele tuturor câștigătorilor Sony World Photography Awards 2018 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra.

Mult râvnitul titlu de Fotograful Anului a fost acordat artistei britanice Alys Tomlinson pentru seria de fotografii Ex-Voto, iar câștigătoarea a primit un premiu de 25.000 de dolari. Lucrările sale au fost apreciate de juriu pentru cadrele superbe, tehnica excelentă de realizare și sensibilitatea cu care au ilustrat pelerinajul ca pe o călătorie inițiatică și de sacrificiu către o putere superioară.

Tomlinson a fost selectată dintr-o listă scurtă de 10 câștigători ai categoriilor din competiția de profesioniști care a fost anunțată astăzi împreună cu numele celor care au ocupat locurile 2 și 3 la toate categoriile pentru profesioniști. Câștigătorii categoriei Open (cea mai bună imagine singulară) și câștigătorii competițiilor Youth și Student Focus au fost de asemenea anunțați.

Toți câștigătorii au fost transportați cu avionul la ceremonia de la Londra, au primit echipamente foto-digitale Sony, vor fi publicați în albumul dedicat câștigătorilor, iar lucrările lor vor face parte din expoziția Sony World Photography Awards 2018 de la Somerset House, Londra.

Premiul pentru contribuție extraordinară în domeniul fotografiei a fost de asemenea acordat fotografei Candida Höfer, care a participat la ceremonie și a ridicat titlul.

Coordonat de World Photography Organisation, concursul Sony World Photography Awards este cea mai diversă competiție de fotografie din lume. Cea de-a 11 a ediție a marcat un record de 320.000 de imagini înscrise în concurs de către fotografi din peste 200 de țări și teritorii, printre care se numără unele dintre cele mai bune fotografii surprinse în decursul ultimului an la nivel mondial. Expoziția care prezintă lucrările câștigătoare și are loc în fiecare an la Londra, unde reunește unii dintre cei mai talentați fotografi recunoscuți sau aflați în ascensiune din toată lumea și oferă fotografilor care ajung pe listele scurte oportunitatea de a-și expune fotografiile pe scena internațională.

Fotograful Anului – Alys Tomlinson, Marea Britanie

Ex-Voto este un proiect personal al fotografei londoneze Tomlinson (în vârstă de 43 de ani). Lucrările câștigătoare merg de la portrete formale, la peisaje în format mare sau mic, cadre care surprind imagini statice ale cu ofrande pe care le-a observat la locurile de pelerinaj din Lourdes (Franța), Ballyvourney (Irlanda) și Grabarka (Polonia).

Fotografa a explorat, în principal, teme legate de mediu, apartenență și identitate. A terminat recent un master de Antropologie a Călătoriilor, Turism și Pelerinaj și a primit și alte premii în domeniul fotografiei.

Fotograful Open al Anului - Veselin Atanasov, Bulgaria

Selectat din cei 10 câștigători ai categoriilor ca având cea mai bună fotografie singulară din lume, Atanasov este recunoscut pentru munca depusă în proiectul Early Autumn și primește un premiu de 5.000 de dolari. Atanasov este un fotograf care a învățat singur să facă fotografii și care și-a început activitatea în 2014. Fotograful a surprins toamna în Central Balkan National Park.

Câștigătorii și finaliștii categoriei Professional

Pentru documentarea în profunzime la nivel mondial a evenimentelor culturale și politice și prezentarea lumii naturale, fotografii de mai jos au fost selectați de juriu ca având cele mai bune serii de fotografii din lume.

Architecture: Gianmaria Gava, Italia, cu proiectul BuildingsLocul 2 Edgar Martins, Portugalia / Locul 3 Corentin Fohlen, Franța

Contemporary Issues: Fredrik Lerneryd, Suedia, cu proiectul Slum BalletLocul 2 Margaret Mitchell, Anglia / Locul 3 Alfio Tommasini, Elveția

Creative: Florian Ruiz, Franța, cu proiectul The White ContaminationLocul 2 Patricia Kühfuss, Germania / Locul 3 Eduardo Castaldo, Italia

Current Affairs & News: Mohd Samsul Mohd Said, Malaezia, cu proiectul Life Inside the Refugee CampLocul 2 Luis Henry Agudelo Cano, Columbia / Locul 3 Rasmus Flindt Pedersen, Danemarca

Discovery: Alys Tomlinson, Anglia, cu proiectul Ex-VotoLocul 2 Antonio Gibotta, Italia / Locul 3 Maria Petrenko, Ucraina

Landscape: Luca Locatelli, Italia, cu proiectul White GoldLocul 2 Rohan Reilly, Irlanda / Locul 3 Tomasz Padlo, Polonia

Natural World & Wildlife: Roselena Ramistella, Italia, cu proiectul Deep LandLocul 2 Mitch Dobrowner, Statele Unite / Locul 3 Wiebke Haas, Germania

Portraiture: Tom Oldham, Anglia, cu proiectul The Last of The CroonersLocul 2 Anush Babajanyan, Armenia / Locul 3 Andrew Quilty, Australia

Sport: Balazs Gardi, Ungaria, cu proiectul BuzkashiLocul 2 Behnam Sahvi, Iran/ Locul 3 Matteo Armellini, Italia

Still Life: Edgar Martins, Portugalia, cu proiectul Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other InterludesLocul 2 Tristan Spinski, Statele Unite / Locul 3 Werner Anderson, Norvegia

Tânărul fotograf al anului - Megan Johnson, Statele Unite, 16 ani

În competiția deschisă fotografilor cu vârste între 12-19 ani, Johnson a primit premiul pentru imaginea Still..Surprinsă pe stâncile de lângă locuința ei din Connecticut, imaginea alb-negru surprinde singurătatea complexă și fascinantă pe care fotografa o întâlnește în viața cotidiană.

Studentul Fotograf al Anului - Samuel Bolduc, Canada, 20 de ani

Bolduc a fost ales de juriu din rândul studenților din toată lumea pentru seria sa de fotografii The Burden. Cadrele ilustrează superb apăsarea fizică a deșeurilor de plastic aflate în mediu și subliniază nevoia urgentă de a opri poluarea cu plastic. Bolduc a reprezentat College de Matane din Quebec și a câștigat un premiu în valoare de 30.000 de euro, constând în echipamente foto destinate instituției de învățământ.

Contribuție extraordinară în domeniul fotografiei - Candida Höfer

Unul dintre fotografii contemporani de frunte, artista germană Candida Höfer este renumită pentru metoda și tehnica ei precisă. Imaginile sale puternice cu interioare vaste și goale fac parte din colecții expuse pe tot mapamondul. Premiul a recunoscut contribuția artistei la domeniul fotografiei.

Anunțarea tuturor câștigătorilor completează anunțul din martie al câștigătorilor categoriilor competiției Open 2018 și a câștigătorilor 63 National Awards care completează premiile anului 2018. Toți câștigătorii, finaliștii și imaginile înscrise pot fi văzute la expoziția Sony World Photography Awards 2018 care are loc la Somerset House, în Londra, în perioada 20 aprilie-6 mai www.worldphoto.org/2018exhibition.

Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, foto, de gaming, pentru comunicații și tehnologia informației pentru segmentele consumer și profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment și mediul online, Sony este lider absolut pe segmentele electronicelor și divertismentului. Sony a înregistrat vânzări anuale consolidate de aproximativ 77 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 31 martie 2018. Sony Global Web Site: http://www.sony.net/

Fişiere ataşate

Document Word