Follow Sony Romania

Graciela Iturbide primește premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în domeniul fotografiei 2021

Comunicat de presă   •   Mar 19, 2021 17:21 EET

World Photography Organisation a anunțat că celebra artistă fotografă de origine mexicană Graciela Iturbide este câștigătoarea premiului pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei în cadrul competiției Sony World Photography Awards 2021. Recunoscută la scară largă drept cel mai bun fotograf din America Latină în acest moment, lucrarea lui Iturbide oferă o perspectivă fotografică a Mexicului de la sfârșitul anilor 1970 și este premiată pentru contribuția sa definitorie la identitatea vizuală a țării.

25 de imagini din opera lui Iturbide vor fi prezentate într-o expoziție virtuală disponibilă publicului larg pe site-ul World Photography Organisation începând cu data de 15 aprilie. Selecția, realizată direct de artistă, evidențiază repere și teme importante din cariera sa de cinci decenii, și include unele dintre cele mai iconice imagini ale sale, precum Nuestra Señora de las Iguanas (Fecioara Iguanelor) și Mujer ángel (Femeia Înger).

Prin imagini care surprind viața cotidiană, dar cultura sa, ritualurile și religia, munca lui Iturbide explorează numeroasele complexități și contradicții ale țării sale, scoțând în evidență inegalitățile sociale și evidențiind tensiunile dintre urban și rural, dintre modern și indigen. Fotografiile sale depășesc narațiunile pur documentare și își propun să ofere o viziune poetică a subiecților, modelată de experiențele și călătoria personală a fotografului.

Graciela Iturbide s-a născut în 1942 în Mexico City, într-o familie catolică tradițională, unde era cea mai mare dintre cei 13 frați. Crescând, ea a admirat fotografiile de amator ale tatălui său și a pus la loc de cinste cutia ce conține fotografiile familiei sale. S-a căsătorit la vârsta de 20 de ani și a avut trei copii. Abia în 1969, la vârsta de 27 de ani, a decis să-și cultive pasiunile artistice și să se înscrie la Centrul de Film de la Universidad Nacional Autónomadin Mexic. În această etapă, în timp ce studia cu maestrul modernist și mentorul său de mai târziu, Manuel Álvarez Bravo, a decis să-și îndrepte atenția către fotografie. Mai mult, fotografia a devenit și o formă de terapie pentru Iturbide când, în 1970, a trecut printr-o mare suferință, în urma pierderii fiicei ei de numai șase ani, Claudia.

La scurt timp după aceea, Álvarez Bravo i-a cerut lui Iturbide să-i fie asistentă, iar aceasta a început să-l însoțească în călătoriile sale prin Mexic. Iturbide a fost influențată puternic de interesul lui Álvarez Bravo față de comunităție indigene și de filozofia sa de tempo mexican care mai este cunoscută și sub numele de „hay tiempo” sau „there is time” („există timp”). Această noțiune, prezentă în toată arta și literatura mexicană, a ajutat-o pe Iturbide să-și dezvolte propriul limbaj fotografic, ca observator atent și răbdător ale cărui imagini evocă lirismul și poezia găsite în momentele cotidiene.

La sfârșitul anilor 1970 Iturbide a devenit o figură centrală într-o mișcare în continuă creștere a fotografilor din America Latină care s-au unit pentru a „revendica” identitatea vizuală țărilor lor, în fața perspectivei oferite de fotografii străini. În 1978, ca parte a unei initiative mai ample, de a contribui la revigorarea culturilor indigene, Iturbide a fost colaborat cu Arhiva Etnografică a Insitutului Național Indigen din Mexic pentru a fotografia populația indigenă a țării. Lucrând alături de antropologul Luis Barjau, Iturbide s-a integrat în comunitatea Indienilor Seri, învățând obiceiurile și documentând modul lor de viață cu un accent deosebit pe adaptarea forțată la capitalism.

Rezultatele muncii lui Barjau și Iturbide au fost publicate în 1981 în cartea Los que viven en la arena (Cei ce trăiesc în nisip). La momentul publicării, era unul dintre puținele studii Mexicane care existau printre sutele de texte americane și a fost recunoscut instantaneu pentru contribuția sa autentică. Experiența de a trăi cu Indienii Seri a marcat începutul unei părți semnificative a carierei lui Iturbide, confirmand angajamentul său profund de a explora țara natală și dorința ei de a construi relații și de a fotografia populația diversă.

Astăzi, munca sa în comunitatea Indienilor Seri și, mai târziu, în comunitatea Zapotec, se numără printre cele mai de success lucrări ale lui Iturbide. Fără a căuta să scoată în evidență accentele exotice ale subiecților săi, imaginile lui Iturbide relevă o perspectivă a celui care dorește să cunoască și să-și celebreze propria cultură. În plus față de fotografiile populației indigene din Mexic, selecția include și imagini din călătoriile lui Iturbide în Italia, Statele Unite ale Americii și India, concentrându-se asupra lumii naturale și evidențiind fascinația ei prin simbolismul și spiritualitatea sa inerentă.

Comentând despre activitatea sa, în mesajul de acceptare a premiului, Graciela Iturbide a transmis: Sunt încântată și onorată să primesc acest premiu. Acest tip de recunoaștere este un stimulent puternic pentru a continua să lucrez. Tot ceea ce am fotografiat de-a lungul vieții m-a îmbogățit spiritual și m-a împins să repet procesul din nou și din nou. Fotografia îmi oferă un sentiment de înțelegere față de ceea ce văd, de ceea ce trăiesc și de ceea ce simt și este o modalitate bună de a cunoaște lumea și cultura globală.

Premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în Domeniul Fotografiei onorează o persoană sau un grup de persoane care au avut un impact semnificativ asupra mediului fotografic. Ce a de-a 14-a premiată, Graciela Iturbide, se alătură unei distinse liste de nume iconice printre care și William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019) și Gerhard Steidl (2020).

Câștigătorii globali ai competițiilor Student, Youth, Open și Professional ale Sony World Photography Awards 2021 vor fi anunțați pe 15 Aprilie 2021 prin intermediul platformelor digitale și video ale World Photography Organisation. Pentru mai multe informații despre câștigători și liste scurte, vă rugăm accesați www.worldlphoto.org

Imaginile sunt disponibile pe worldphoto.org/press


DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS
NOTE

Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 14a ediție, expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale și oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane. Dedicată atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, Sony World Photography Awards oferă oportunități pentru expunerea muncii lor, la nivel Mondial. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; printre cei care au primit această distincție se numără Martin Parr, William Eggleston și Nadav Kander.

DESPRE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

Organizația Mondială a Fotografiei este o platformă globală pentru inițiativele din lumea fotografiei. Activând în peste 180 de țări, scopul organizației este acela de a ridica nivelul de conversație în acest domeniu celebrând cele mai bune imagini și cei mai buni fotografi din lume. Organizația se remarcă prin crearea relațiilor pe termen lung cu fotografii, dar și cu partenerii de marcă din industrie. World Photography Organisation găzduiește un număr mare de evenimente anuale, precum: Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de fotografie din lume, dar și PHOTOFAIRS, International Art Fairs Dedicated to Photography. Pentru mai multe detalii accesați www.worldphoto.org. Urmăriți World Photography Organisation pe Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) și LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Hashtag-urile noastre sunt #sonyworldphotographyawards #swpa.

DESPRE SONY CORPORATION

Sony Corporation este o companie din domeniul divertismentului cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la jocuri și servicii de rețea la muzică, imagini, electronice, semiconductori și servicii financiare, scopul companiei Sony este acela de a aduce emoție, prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații vizitați http://www.sony.net/

DESPRE SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

Este o subsidiară deținută integral de Sony Corporation, responsabilă pentru produsele din categoria digital imaging și pentru soluțiile de business, de la camerele dedicate segmentului consumer, soluții cu focus pe produse broadcast și pentru uz profesional, până la soluții realizate pentru domeniul medical.

GRACIELA ITURBIE

Graciela Iturbide s-a născut în Mexico City. În 1969 s-a înscris la Centrul de Film din cadrul Universidad Nacional Autónoma din Mexic, dar a fost atrasă de arta fotografiei statice practicată de maestrul modernist Manuel Alvarez Bravo care i-a fost profesor. În perioada 1970-1971 a lucrat ca asistentă a lui Bravo, însoțindu-l în diferite călătorii fotografice în Mexic. Graciela Iturbide a avut expoziții la cele mai importante muzee din Mexic, SUA și Europa. A primit premii internaționale precum: Premiul W. Eugene Smith; primul premiu pentru Mois de la Photographie în Paris; Hugo-Erfurth în Leverkusen, Germania; premiul I la Hokkaido, Japonia; Premiul din City of Arles, Franța; Bursa Guggenheim; Premiul Hasselblad în 2008; Premiul Național de Științe și Arte în Mexic în 2009; și Infinity oferit de International Center of Photography În 2015. Multe cărți dedicate operei sale au fost publicate în diferite țări.

Sony Corporation este o companie din domeniul divertismentului cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la jocuri și servicii de rețea la muzică, imagini, electronice, semiconductori și servicii financiare, scopul companiei Sony este acela de a aduce emoție, prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații vizitați http://www.sony.net/